Издирват жертви на измамници
Издирват жертви на измамници / DarikNews.bg

Районна прокуратура Плевен излезе с апел към плевенчани, станали жертва на нерегламентирано използване на личните им данни. От институцията призоваха да се подават писмени жалби, за да може измамниците да понесат отговорността си.

От прокуратурата обясняват, че напоследък на територията на цялата област Плевен зачестяват случаите, в които хората научават, че от тяхно име е изтеглен кредит. В повечето случаи размерът не е голям - между 100 и 200 лв., но е факт, че самите титуляри на данните не подозират за задължението. Обикновено жертвите получават писмо или телефонно обаждане, че дължат суми, взети чрез бърз кредит по интернет. Данните, които се подават за вземане на кредит, са три имена, ЕГН, адрес, телефон за връзка, номер на банкова сметка и банка.

Магистрати коментираха, че не е кой знае колко трудно измамниците да се доберат до личните данни - пълни сведения има, например, в Търговския регистър, а най-лесно си остава да получиш информация от пощенските съобщения за месечните задължения към различни дружества.