Ивет Горанова от КБИ„Петромакс” стана Балкански Шампион за 2014 г
Ивет Горанова от КБИ„Петромакс” стана Балкански Шампион за 2014 г / kbi.petromax

На 13 и 14 декември 2014 год. в зала „Арена Армеец" в София се проведе 15-тото Балканско първенство по карате старша възраст, девойки и младежи, жени и мъже до 21 г.
В първенството взеха участие близо 900 участници от България, Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Кипър, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватска, Черна гора. Каратеките мериха сили в двете дисциплини ката и кумите - отборно и индивидуално.

При официалното откриване на първенството, приветствия към феновете на спорта и към състезателите, отправиха президентът на Световната Карате Федерация - г-н Антонио Еспинос и президентът на Българската Национална Федерация Карате /БНФК/ и Балканската Карате Федерация - Алексей Петров.

Антонио Еспинос проведе поредица от официални срещи по повод включването на карате спорта в Първите европейски игри в Баку 2015г., организирани от олимпийските комитети на европейските държави.

Призови места от Национално Първенство, Национална Купа и Международен Турнир бяха условието за каратеките да се класират до преборванията и да участват в селекцията на Националния отбор.

От Плевен класиране и участие в Балканското първенство имаше само от Клуб Бойни Изкуства „Петромакс". Осемте участници направиха достойно представяне на школата си по бойни изкуства и техните треньори- сенсей Русалин Русалинов и семпаи Ангел Ленков и Десислава Лачовска

Това са; Мария Магдалена Петрова - ученичка в Спортно Училище „Георги Бенковски" град Плевен със спорт карате, която се класира на 9-то място в категорията си - възрастова група кадети до 47 кг. дисциплина кумите индивидуално.

Съотборничката й и съученичка Ивет Горанова стана Балкански Шампион на кадети в категория до 54 кг. Ивет игра 1-ва среща с представителка на Сръбския национал Теодора Коля и побеждава с 4 на 0 точки. 2-ра среща играе с Босна и Херцеговина - Анджела Солдо - побеждава я с 8 на 0. 3-та среща играе срещу опонент от Македония - Вероника Костовска, надвива я с 2 на 0. 4-тата си среща Ивт, вече леко изморена играе с Туркинята Есра Карабаг и завършват с равен резултат 4 на 4 точки. Наложилото се съдийско решение за край на полуфинала Ивет побеждава с 5 на 0 съдийски флагчета и продължава към финал на категорията, където се среща с национал на Хърватска - Ива Юрсик. Ивет надвива Юрсик с 8 на 0 точки - безапелационна победа - не позволява да й вземат нито една точка.

Виктория Росева, Йоанна Иванова и Станислав Цанов демонстрираха чудесни умения и играха по 2 срещи всеки, но не успяха да стигнат до класиране. Габриела Горанова игра една среща с Черна гора, но падна от нарушения. Отбеляза чудесно маваши гери за 3 точки, но не й бе дадено, тъй като бе отбелязано веднага след нарушение от нейна страна.

Тина Теофилова при жените, също игра 2 срещи с Македония и Хърватска, но не успя да стигне до финали. На 7-мо място се класира в категорията си до 55 кг. Евгени Михайлов при младежите. Възпитаника на СУ „Г. Бенковски" гр. Плевен игра с опоненти от Македония, Черна гора и Кипър, като 1 точка не му достигна за по-високо класиране при срещата със Кипърския национал Андреас Папндреу.

Българския Национален отбор има общо 3 златни медала от Балканското Първенство - един на Ивет Горанова от КБИ „Петромакс" Плевен, един на Силвия Вангелова от КК „Аида Нет Вадо Рю" гр. Хасково в категория до 55 кг. /до 21г./ и един на Александра Стублева в категория до 68 кг. - КК „Никон" София. Кумите отборно момчета кадети -се класирахме на 3-то място и отборното кумите момчета младежи - част от отбора бе и Евгени Михайлов от КБИ „Петромакс" се класира на 5-то място. Петър Евтимов от КК „Самурай" - Добрич стана Вицешампион на категория до 52 кг., а в същата категория на 3-то място се класира Васил Ривов от град Хасково. В категория до 57 кг. бронзов медалист стана национала Валентин Йорданов.

Награждаването на Балканските шампиони и призови медалисти и закриването на 15-тото Балканско Първенство направиха г-н Пипер - главен секретар на Балканската Карате Федерация и Президент на Сръбската Карате Федерация и г-н Русалин Русалинов - Вицепрезидент на БНФК и Президент на КБИ „Петромакс" - Плевен.