Иван Новкиришки е новият областен на Плевен
Иван Новкиришки е новият областен на Плевен / netinfo

Иван Новкиришки е новият областен управител на Плевенска област. Решението за назначението му беше взето на днешното заседание на Министерски съвет. На същото заседание от длъжността беше освободен досегашният управител Цветко Цветков.

Иван Новкиришки е роден на 12 октомври 1966 г. във Враца. Висшето си образование завършва в УНСС - София  през 1991 година, специалности Счетоводство и контрол, Финанси и бюджет, макроикономика - магистратура.
 От януари 1992 година работи в Локомотивно депо - гр. Мездра. Занимава се осчетоводяване на стопански операции, изготвяне на счетоводни отчети, ведомости и инвестиционни описи.

От 1999 до 2004 година е Директор на Дирекция „Финанси и управление на общинската собственост" в община Червен бряг. Организира разработването, приемането и актуализацията на бюджета на общината. Осъществява оперативно ръководство по финансиране на разходите в сферата на здравеопазването, образованието, културата, социалните дейности и кметства, и следи за правилното разходване на средствата. Следи за прилагането на ЗОС.

От 2004 до 2007 година Иван Новкиришки е зам.-кмет на община Червен бряг. Ръководи, координира и контролира Дирекция „Финанси и бюджет", отдел „Общинска собственост, отдел „Стопанска политика" и гравен счетоводител. Ръководи, координира и контролира работата на комисиите по разпореждане с общинско имущество, настаняване в общинските жилища и картотекиране на крайно нуждаещите се граждани, по безопасност на движението, епизоотичната комисия.

От 12 ноември 2007 година Иван Новкиришки е председател на Общинския съвет в Червен бряг.

За Дарик новият областен управител на Плевен коментира, че в момента е в платен отпуск, който ще прекрати. Среща между Цветко Цветков и Иван Новкиришки ще има или в края на тази седмица, или в началото на следващата. Тогава, на среща с журналисти, новият областен управител ще представи и приоритетите в работата си в предстоящия 4-годишен мандат.