pleven
pleven / pl filharmony
На 16 март - четвъртък, от 19:00 часа в зала "Катя Попова" под диригентството на Деян Павлов, Плевенска филхармония ще отбележи предстоящия юбилей на големия български пианист и композитор - Йовчо Крушев. Заедно с него в концерта солистка ще бъде и прекрасното сопрано - Цветана Бандаловска. Събитието ще премине и с участието на Общински хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева. 

В програмата на концерта са включени Две песни за сопран от Йовчо Крушев, Ария на Чо Чо Сан от операта "Мадам Бътерфлай" на Пучини, Ария на Русалка от оп."Русалка" от Дворжак, Мануел де Файа - "Нощи в градините на Испания" и "Фантазия за пиано, хор и оркестър" от Бетовен.

Проф. Йовчо Крушев – „Най-добре ще видиш своята планина, ако се изкачиш на съседната”

kru6ev
dariknews.bg

Концертира от 16-годишна възраст в цяла Европа, Азия, Африка. Бил е гост-солист на всички български оркестри, както и на авторитетни симфонични състави в чужбина. Репертоарът му включва огромен брой клавирни концерти, солови и камерни творби. Осъществил е десетки премиери на произведения от български композитори, както и редица записи за фонда на БНР.
Проф. Крушев има богата колекция от награди – „Кристална лира” и „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, „Золотая муза” – за принос в популяризирането на руската музика в България, Специална награда на Салона на изкуствата в НДК за интегралното изпълнение на камерните творби на С. Рахманинов. През 2009 г. е награден с най-високата степен на орден „Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие за изключителен принос към българската култура.
Активната си дейност на изпълнител, композитор и педагог съчетава със сериозни занимания с У-шу – китайска система за духовно и физическо самоусъвършенстване, възникнала преди около 3000 години. Благодарение на неговия пример и усилия от десетина години тази система замества обучението по физическо възпитание в Националната музикална академия. Това е и четвъртият предмет, който преподавa.
Творческата му дейност, включва още участия в наши и международни музикални фестивали, ансамблово музициране с видни наши инструменталисти, с български и чуждестранни диригенти, участия в жури, първи изпълнения в България, редакционна дейност, издания на негови произведения, някои от които са включени в учебните помагала на Музикалната академия или са задължителни пиеси на конкурси за млади инструменталисти. Крушев е писал музика към театрални спектакли, участвал е в съвместни рецитали с видни наши поети и актьори, често излиза с публикации на страниците на някои наши ежедневници, занимава се с благотворителност.

Цветана  Бандаловска
Завършва Национална музикална академия „Панчо Владигеров”, като магистър по класическо пеене в класовете на проф. Сима Иванова и доц. Христина Ангелакова.

kru6ev
dariknews.bg

Специализира психо – техника по актьорския метод на Майкъл Чехов.
Лауреат от редица конкурси:  „Борис Христов” през 2004 година, удостоена със сребърен медал, връчен й от знаменитата Гена Димитрова.
     През 2005 година е избрана да представи България на конкурсите „Певец на света” в Кардиф Уелс и „Опералия” на Пласидо Доминго във Вашингтон, САЩ през 2001 година.
От 2001 година е солистка в Софийската опера, на чиято сцена се превъплъщава в  „Бохеми”, „Турандот, „Мадам Бътерфлай” от Пучини, Маргарита от „Фауст” на Гуно, Дона Елвира в „Дон Жуан” и др