„Искри от вечността” ще горят на Состра
„Искри от вечността” ще горят на Состра / netinfo

Старата римска крепост Состра, недалеч от Троян, ще се превърне в сцена за спектакъла „Искри от вечността” днес от 18.30 часа, информират от община Троян. Организатори на събитието са Музеят на занаятите, Община Троян и местният Ротари клуб. Идеята е да се популяризира крепостта като туристическа атракция и да привлича повече туристи.

Музейните специалисти ще влязат едновременно в ролята на сценаристи, режисьори, водещи и актьори. Участие ще вземе група млади актьори от читалището в Свищов, както и популярната трупа „Първа тракийска кохорта” – Свищов. Те пресъздават военните умения на някогашните римски войници и културата на Римската империя. Ще бъде представена тържествената смяна на караула, отдаване чест към императора, демонстрации на римски битки, триумфални маршове, обичаи, римска поезия и други. Очаква се невероятен пироспектакъл. Огнени водопади, жертвеници, римски свещи и стрели ще върнат зрителите назад във времето. Подготвен е музикален съпровод от автентична римска музика на фона на запалени факли.


С този спектакъл ще бъде отбелязана годишнина от построяването на най-голямата римска станция в Ловешко. Според специалистите тя представлява римски военен лагер, който е бил построен върху руините на тракийско селище. Намира се на 12 км северно от град Троян и на 28 километра южно от град Ловеч. Археологическите проучвания сочат, че Состра е била укрепление на военна кохорта от около 1000 души и важна военна част по древния път Ескус - Филипополис, свързващ провинция Долна Мизия с провинция Тракия.

Освен укреплението, чиито останки - като основите на крепостта, кулите - са видими в момента, Состра е бил цял крайпътен комплекс със селище, разположено извън крепостните стени, чието население вероятно е живеело и се е грижело за поддръжката на лагера, за прехраната на кохортата и за изработка на оръжие.