Искат в Плевен да има градски ученически парламент
Искат в Плевен да има градски ученически парламент / Sofia Photo Agency

Да се създаде градски ученически парламент в Плевен като се ангажира представител на местната администрация в негова помощ. Това решиха възпитаници на шест плевенски училища, които се събраха на образователен уикенд.

Идеята беше срещата да продължи и в неделя, но заради инициативността на младите хора темите бяха изчерпани още в събота следобед. Във форума се включиха 57 ученици и 15 преподаватели от ДФСГ "Интелект", Езиковата гимназия, Математическата гимназия, СОУ "Стоян Заимов", ПГ по туризъм и ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване. Инициативата за уикенда е на център "Отворено образование" - София и Младежкия образователен център в Плевен по линия на гражданското образование.

На събирането са били поканени кметът на Плевен Найден Зеленогорски, областният управител Иван Новкиришки и началника на Регионалния инспекторат по образованието Албена Тотева. Отзовал се е зам.-областният управител Тошко Гетов, който е обещал да подкрепи инициативата на младежите, уточни Дочка Иванова от Младежкия образователен център в Плевен.

На срещата е имало представители и на инспектората по образование - Клавдия Попова и Диана Йорданова. Учениците аргументираха нуждата от градски ученически парламент в Плевен с мотива, че младите хора имат какво да кажат, имат възможности, но нямат трибуна да го направят. "Ще се обърнем към Община Плевен, към други институции и неправителствени организации, към медиите, за да търсим от тях реална помощ идеята ни да се осъществи на практика и да проработи", бяха категорични председателите на ученическите парламенти в шестте училища. Според тях най-трудното - вземане на решение за предприемане на първата стъпка, е вече направено.

От тук нататък младежите ще търсят съмишленици с добри идеи и в останалите училища в града. На срещата бяха приети специални обръщения към всички институции, в които учениците синтезираха собствените си възможности и обобщават каква подкрепа очакват.