Интересни теми от Посредник на 10 юни
Интересни теми от Посредник на 10 юни / netinfo
Затварят завода за картон в Никопол пише на първа страница в днешния си брой вестник Посредник. Австрийската компания “Майр Мелнхоф” ще закрие окончателно завода си за производство на картон, съобщиха от пресцентъра на компанията. Най-вероятно дейността им ще бъде преместена в словенската фабрика на концерна, разкрива Посредник. Като основна причина за затварянето на завода се изтъкват лошите финансови резултати през последните години. Подробности по темата с коментари на специалисти са поместени на вътрешните страници на вестника.

Решението за поскъпване на тока с 18% не е окончателно, ДВКЕР прави проверки в ЧЕЗ, пише още Посредник тази сутрин. Всички електроразпределителни дружества ще направят извънредно отчитане на електромерите след 1 юли, когато новата цена на тока влезе в сила, съобщават от комисията. Решението за увеличение на цената с 18% не е окончателно и може да се промени до 16 юни, когато ще бъде обявено крайното становище на ДВКЕР. Предвижданото увеличение на парното с 14% също не е окончателно и може да бъде променено.

Тема от вътрешните страници на вестника: Комисията по корупция констатирала нередности в Община Плевен. От местната администрация обявиха информацията за неточна и пресилена, пише Посредник. Информацията за корупция в Общината е била публикувана на страниците на печатно издание. На въпрос на Посредник от общинската администрация са отговорили, че в Общината не е постъпвала информация за подадени в комисията сигнали за корупция и нарушения от кметската администрация. Поне не за периода на управление на настоящия кмет Найден Зеленогорски.

Държавните институции отново отказаха дебат за АЕЦ Белене, пише още Посредник. На 5 юни в СУ се проведе втори публичен дебат на тема: “АЕЦ Белене – “за” или “против”. Подтемите на дебата са били свързани с местоположението, цената, рискът, геополитиката, както и с дългосрочната стратегия и устойчивост. Поканените да защитят проекта български държавни институции, не са се отзовали.

И още една любопитна тема от страниците на вестника: най-после ВСС назначи работна група, която да създаде Единен етичен кодекс на магистрата. Честито!