Има опасност болницата в Левски да спре работа
Има опасност болницата в Левски да спре работа / Дарик Плевен - архив
Има опасност болницата в Левски да спре работа
38919
Има опасност болницата в Левски да спре работа
  • Има опасност болницата в Левски да спре работа

Многопрофилната болница за активно лечение в град Левски може да спре да функционира от началото на месец март. За тази опасност предупреди управителят на лечебното заведение д-р Людмил Великов. Причината за неприятната развръзка е недостатъчно финансиране от страна на здравната каса, уточни той.

Според него парите, които се отпускат от касата, са 69 000 лв. за месец, но 74 000 лв. са нужни, само за да се изплатят трудовите възнаграждения на персонала в болницата. По думите му, за да функционира нормално МБАЛ Левски, са нужни около 95 000 лв. месечно. Д-р Великов уточни, че в момента шест от отделенията в болницата работят с касата, а психиатричното отделение се финансира от Министерството на здравеопазването.

Ако парите за издръжка не бъдат увеличени, 114-те служители в лечебното заведение ще останат без работа, поясни д-р Великов. Директорът на болницата внесе в РЗОК Плевен протестна декларация, приета от Общинския съвет в Левски.

С писмото съветниците настояват за преразглеждане на проектодоговора на МБАЛ Левски с РЗОК Плевен за 2011 г. в частта му свързана с финансирането на болницата и настояват за 100 000 лв. месечно. Според тях това е минимумът за оцеляване на здравното заведение. В декларацията съветниците дори предупреждават за организиране на протести, ако няма промяна във финансирането.