И.Йончев: Кой създаде психозата в Брестовец и не е ли това организиран сценарий?
И.Йончев: Кой създаде психозата в Брестовец и не е ли това организиран сценарий? / dariknews

„Адекватна и навременна реакция" от страна на Областна администрация - Плевен по случая с откритите остатъци от метални отпадъци край село Брестовец има и тя е факт още от следобедните часове на 20 май. По това време с комисар Маринов - началник на ОУБПЗН бяхме в помпената станция на Напоителни системи в района на местността „Карабоаз" и тогава постъпи сигналът от дежурните в ОУПБЗН. Всички необходими мерки бяха предприети на база на предварителна информация, че нивото на радиоактивност в откритата шлака е в нормите. Както знаете, това потвърдиха и данните на независимата лаборатория, изпратени официално от Регионалната здравна инспекция- Враца.

Смятам, че в подобни ситуации „няма време за губене" /в унисон със слогана на ГЕРБ в настоящата предизборна кампания/ във воденето на официална кореспонденция, няма и да гадая защо кметът не е информиран за случая. Факт е обаче, че до днес вече има още два сигнала - единият от неизвестен общински съветник за радиоактивно замърсяване в района на бившия Ядрен завод / за което пък ние научихме от медиите/ и за радиоактивност около сондаж в района на село Бреница, измерен с нерегистриран по законовия ред „Гайгер- Мюлеров" брояч, собственост на кмета на селото. Вторият случай е проверен от компетентните органи и напълно е отхвърлена версията за норми над допустимите.

Проведени са серия от разговори с експертите на Агенцията за ядрено регулиране и след като получим тяхното становище аз лично ще го залепя на кметството в село Брестовец. Дотогава всеки за себе си трябва да си отговори кой създаде психоза сред хората в населеното място. А трите случая провокират още един въпрос - дали това не организиран сценарий за ангажиране на органите на реда и защитата на населението в натоварената обстановка по подготовката на изборния ден.