И в Ловеч заседава кризисния щаб
И в Ловеч заседава кризисния щаб / netinfo

Ловешките села Тепава и Деветаки са недостъпни поради падналия обилен снеговалеж. За разчистването на пътя до тях ще бъде изпратен специален роторен снегорин, съобщи кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

Няма селища без ток и вода. Затруднено е движението до селата. Във връзка с усложнената обстановка заради падналия сняг днес заседава Кризисният щаб за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи при Община Ловеч.

Пет машини на общинската фирма “Еко” почистват основните пътни артерии в града. Използват се два трактора Т150, два - ТК 80, един ЗИЛ и ръсач. В експлоатация е и малогабаритна фреза за почистване на площадите и тротоарите в града. Допълнително е наета техника от частни фирми. 19 работници на фирмата почистват снега в централната градска част. От понеделник в почистването ще се включат в аварийни групи 30 безработни по програма на Министерството на труда и социалната политика. 20 от тях ще работят в града и 10 в селата. Създава се организация за товарене и извозване на снега от улиците и площадите в града, посочи инж. Богомил Караджов, председател на Кризисния щаб.

Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев призова гражданите и фирмите да почистят пред домовете, магазините и офисите. Той изрази благодарност към водачите, които се съобразяват с усложнената пътна обстановка и използват автомобилите си само в краен случай.

Утре всички кметове и кметски наместници от Ловешката община ще докладват за състоянието и взетите мерки във връзка със снегопочистването. Кметът на Ловеч призова гражданите да алармират в общината или фирма “Еко”, ако забележат недобросъветно почистване. Той посочи да се записват и номерата на машините, с които се почиства, за да се търси персонална отговорност.

От кризисния щаб съобщават, че се очакват заледявания. Затова от днес започна обработка със сол и луга.