И в Ловеч водата е мътна
И в Ловеч водата е мътна / netinfo

Изследванията за бактериологично замърсяване на питейната вода в Ловеч са отрицателни, сочи анализът на взетите от РИОКОЗ Ловеч проби.

Интензивните валежи и размътената вода от каптажа на Черни Осъм са причината за мътната вода в чешмите. Според специалистите от инспекцията, във водата има само механични примеси, които се отстраняват с прецеждане. Водата в Ловеч не е опасна за здравето и може да се пие. Ежедневният контрол на инспекцията ще продължи и по време на профилактиката на водопроводната мрежа, която се извършва в момента от ВиК Ловеч.

По време на промивката и дезинфекцията на водоемите и мрежите на населените места е възможно инцидентно да се повиши замътването и да се понижи налягането на подаваната вода в някои райони, каза директорът на ВиК инж. Иван Чулев. При наличие на повишена мътност се препоръчва питейната вода да се ползва за консумация след прецеждане през няколко слоя марля.

Планирано е санитарните мероприятия да приключат до 16 август. През това време ще бъде извършван ежедневен контрол на питейната вода от РИОКОЗ Ловеч и ще бъде поддържано повишено съдържание на дезинфектант във водата.