И Статистиката в Плевен е с нов директор
И Статистиката в Плевен е с нов директор / снимка: Люба Нинова

Инж. Стоян Стоянов е новият директор на Териториалното статистическо бюро в Плевен. Той се представи пред журналисти и очерта основните задачи, които стоят пред Териториалното бюро в близък план. Инж. Стоянов е бил кмет на Червен бряг в периода от 1999 год. до 2003 год., след кметския мандат е работил в областта на строителството.

Основните задачи пред плевенското Териториалното статистическо бюро за тази година са провеждане на статистически изследвания, залегнали в националната програма. Проучванията трябва да характеризират процесите и явленията на територията на областта, не на последно място е и задачата да се повиши доверието на ползвателите на статистическа информация в предоставяните данни.

По информация на инж. Стоянов, 8 служители на Териториалното статистическо бюро са били съкратени и в момента в местната структура работят 28 души. Стартирала е и нова инициатива - на сайта на Областна администрация Плевен периодично ще се подават статистически данни от регионално естество, за да се подпомогнат потребителите в намирането на подобен тип информация. Става дума за данни, които характеризират процесите и явленията в икономиката, демографията, социалната област и околната среда в общините на Плевенска област.

Инж. Стоянов припомни, че Плевен е една от избарните три области в страната, в която ще се проведе пробно преброяване тази есен. Целта е не толкова да се получат статистически данни, колкото да се изпробват доколко резултатни са методите за събиране на информация. Новото е, че истинското преброяване на населението на страната, което ще стане догодина, ще е по единните европейски стандарти. Анкетни карти ще могат да се попълват и в интернет на определен адрес. Ще има готова бланка и няма да са нужни специални програми за работа с нея, нито електронен подпис, за да се отбележат данните, уточни директорът на плевенското статистическо бюро.

Паралелно с това ще се провежда преброяване и от анкетьори, но ако е попълнен електронния вариант на формулярите, то информацията ще се взима от тях.