И медицината се политизира, смята проф. Григор Горчев
И медицината се политизира, смята проф. Григор Горчев / gorchev.mu-pleven.bg

Пациентките с ракови заболявания вече ще трябва да се самофинансират, ако желаят да се подложат на операция с плевенския робот Да Винчи. Щадящата и бързо възстановителна процедура ще струва на жените със злокачествени образувания около 14 000 лева, тъй като държавата категорично отказа клинична пътека за роботизирана хирургия през 2011 г. Високотехнологичната система, за закупуването на която държавата е похарчила 4 милиона 250 хиляди лева преди близо три години, е извършила над 300 операции.

Абсудрното е, че в момента тя се явява мащеха и отказва да поеме финансовия ангажимент за осигуряване на 900 000 лева годишно за подръжка и инструменти, посочи ректорът на плевенския Медицински университет проф. Григор Горчев, който пръв стартира операции с робота. До момента пациентите са оперирани с пари, осигурени по европейски програми, които са на привършване.

Средства има за още 6 операции, които ще бъдат извършени до 20 януари тази година, изчисли проф. Горчев. Работата с робота няма да спре и след тази дата, но ще бъде за сметка на болните, което е жалко, посочи още той. Проф. Горчев изрази недоумение от факта, че преди време премиерът Борисов лично обеща съдействие за осигуряване на средствата, а в последствие се оказа, че пътека за роботизирана хирургия няма да има.

Той посочи, че в близките дни ще търси лична среща с Борисов, като изрази съмнение, че промяната в обстоятелствата вероятно се дължи и на личната ангажираност на професора с новата гражданска формация АБВ. Ако е така, това означава, че се политизира и медицината, коментира проф. Горчев. Той изрази готовност да се оттегли от работата с робота и пояси, че има други обучени колеги, но все пак ще държи на някакво обяснение.

Ректорът разказа, че по разпореждане на вече екс министър Анна-Мария Борисова технологията Да Винчи е проверявана от медицинска комисия от ДАНС, която също е излязла с положително становище относно работата на робота и неговите перспективи. След цялата тази безсмислена едногодишна кореспонденция с министри, заместници и премиер държа да ми бъде обяснено къде е причината за този отказ, категоричен беше проф. Горчев.