/ Thinkstock/Getty Images
Хората от седем малки села около Плевен определиха сами своите кметски наместници, съобщиха от Общината.

Жителите на седем плевенски села ще имат думата за назначаване на кметски наместници

Жителите са гласували поименно кой да заеме поста на кметски наместник.
Инициатива се осъществява за първи път и е израз на желанието на кмета на Общината Георг Спартански да чуе гласа на местните хора, а не еднолично да назначава наместниците, каквото право има по закон.

Преизбраха Мартин Митев за председател на Общинския съвет-Плевен (СНИМКИ)

"На срещите в населените места хората попълваха бюлетини с името на предпочитания от тях кандидат, след което всяка от бюлетините лично съм изваждал от урната и към я показвал на всички хора в залата. Това са честни и прозрачни, демократични избори", е казал Спартански, цитиран от пресцентъра.

"След като тези граждани от малките населени места имат компетенция да избират Президент на Републиката, европейски и български депутати, кмет и общински съветници, няма никаква логика да не могат да си изберат селския кметски наместник.

Новите кметове и съветници встъпват в длъжност с тържествени церемонии

Мнозина се съмняваха, че ще спазя предизборното си обещание, но аз го направих, защото този избор е най-близък до очакванията на хората", е коментирал Спартански.

Одобрените от хората и назначени от кмета Спартански кметски наместници са: за с. Ралево - Асен Гетов, с. Ласкар - Валя Донева, с. Къртожабене - Лени Димитров, с. Горталово - Пламен Петков, с. Тодорово - Янчо Итов, с. Къшин - Пламен Дачев Петков, с. Тученица - Наталия Тодорова.