Хор Звъника направи успешно турне в Германия
Хор Звъника направи успешно турне в Германия / dariknews.bg

..."Тази година, Бад Нойщад е домакин на оптимистичното събитие "Европейски дни на музиката - 2012". В Гала концерта "Музика без граници" в концертната зала в Бад Нойщад, участие ще вземе детско-юношеският хор "Звъника" от Плевен - България".
Това пише на третата си страница регионалният германски вестник Main-Post в броя си от 14 юни.

По-нататък в статията, озаглавена "Носителят на много награди - хор Звъника от България гостува в Мелрихщад", пише: "Успешно и нормално е, децата и юношите, които имат специална репутация и много международни награди зад гърба си, да спечелят една допълнителна "стъпка" в град Мелрихщад. Така, хор "Звъника" ще вземе участие в службата в градската катедрала "Св. Килиан", където ще изпълни песни от своя репертоар".

За събитието разказа диригентът на хора, Ваня Делийска: „Още във вечерта, когато пристигнахме, ни казаха, че извън програмата сме поканени да участваме в концерт, в който ще бъде изпълнена меса". По предложение на домакините, изпълненията на "Звъника" са били вписани в самата меса, на мястото на някои от частите й.

Диригентът на хора разказа още: „От 12 до 20 юни участвахме в "Европейски дни на музиката - 2012" в Бад Нойщат - Германия. Това беше деветото ни пътуване в Германия  и 23-то, изобщо в чужбина. Надявам се и най - малките участници в "Звъника" да са усетили чара на това, да виждаш, как всички хора се съобразяват с някакви правила, просто има ред". Ваня Делийска сподели още, че една от целите на пътуванията на хора е тази, децата да се научат на уважение към общия труд и че там, където има ред и дисциплина, рано или късно нещата излизат наяве.

В рамките на пет дни, хор "Звъника" е изнесъл шест концерта, като още на път за Германия, изнася концерт в Българския културен институт в Будапеща. По специална покана, децата от хора изпяват "Тебе поем" от Добри Христов в катедралата "Св. Стефан" в унгарската столица.

В Германия хорът е настанен в град Мюнерщад. „За Плевен се заговори като за много важно място. Навсякъде искаха, българските деца да запеят". Ваня Делийска сподели впечатленията си от самостоятелния концерт на хор "Звъника" в дом за възрастни хора: „Това беше едно райско място, което концентрира цялото уважение към възрастните хора".

По време на гостуването си в Германия, "Звъника" записа за радиото на провинция Байерн - Bayerischer Rundfunk, „Серенада" от Шуберт, „Млад делия" - многогласна акапелна авторска пиеса от Георги Спасов и „Лале ли си, зюмбюл ли си", с която хорът е печелил втора награда в Белгия.

Този път, хор Звъника пътува в по - камерен състав от 32 деца на възраст от 9 до 19 години. При други пътувания  сме стигали и до 50 деца, обясни Ваня Делийска. Важно е да се отбележи е, че в Гала концерта при закриването на фестивала в Бад Нойщад, от осем участвали групи седем са били от Германия и осмата е била хор „Звъника" от Плевен.

За ранга на събитието говори това, че покровител на "Европейски дни на музиката - 2012" е Волфганг Хойбиш - министър на Науката, проучванията и културата на провинция Байерн, който казва за вестник Main-Post: "Повече от четвърт век ентусиазмът за музика и съвместно музициране, събират и възрастни и млади хора от различни страни и култури".

Поканата за участието на хор "Звъника" в "Европейските дни на музиката - 2012" идва от Петер Йакоби - президент на "Европейските дни на музиката - 2012".