Хаос в учебните програми
Хаос в учебните програми / netinfo

Няколко училища в Плевенска област са с прекратени учебните занятия, заради ниски температури в класните стаи. Ваканцията по места продължава, а покрай учителската стачка от първия учебнен срок дали се събраха и 30 учебни дни.

Материалът обаче си е заложен и все някак трябва да се усвои, затова в училищата, където се провеждат нормални часове, уроците се преподават с бясна скорост. Децата се оплакват, че са претоварени, материалът идва в повече, правят се по два теста на ден.

Здравното министерство е издало специална наредба, която трябва да се спазва от всички учебни заведения. Тя касае на първо място здравето на децата, които не бива да бъдат натоварвани прекомерно, за да могат да усвояват учебното съдържание качествено.

Затова е задължително в срок до 15 дни след началото на учебната година всяко училище да предаде в РИОКОЗ своето седмично разписание за оценка. 101 училища от всички 138 в Областта са предали седмичните разписания навреме в определения срок.

Оказва се, че повечето от училищата не умеят да съставят правилни и ненатоварващи за децата учебни програми и затова са коригирани многократно. Защо се оказва толкова сложно за едно училище да подреди програмата така, че тя да отговаря на изискванията, чуйте в прикачения звуков файл...