Хайде на козунаците........
Хайде на козунаците........ / netinfo
В неделя на Великденската трапеза задължително трябва да има козунак. Това е великденския обреден хляб, в центъра му се слагат червени яйца и е редно да има кръст. Ако не ви се чака на опашка за козунак, може да си направите и сами. Необходимо ви е желание, продукти и рецепта.

Обикновен козунак

Продукти:
500 г брашно
30 г мая
200 г прясно мляко
80-100 г масло,сок и кора на половин лимон
80-100 г захар
50-100 г стафиди
6 яйца
Начин на приготвяне: Всички продукти се затоплят. Брашното се пресява и се слагат в дълбока тенджера, прави се вдлъбнатина, в която се слага ситно надробената мая, забърква се с малко захар, мляко и малко брашно. Слага се на топло, да стане двойно повече. Слага се млякото, захарта, яйцата, стопеното масло. Меси се, докато се появят мехури. Оставя се на. топло 1-2 часа леко покрито. Слага се във форми, като се плете на плитки или рула. Стоят още 1/2-1 час, мажат се с жълтък и захар, пекат се в немного силна фурна

Козунак в "хладилника"

Продукти за тестото:
4 яйца
1.5 чаени чаши захар
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша кисело мляко

0.5 чаена лъжица сода за хляб
1 чаена чаша прясно мляко

1 пакетче суха мая или мая колкото кибритена кутия
кората на един лимон
брашно колокото поеме, приблизително около 1.200г.
За пълнежа:
2 супени лъжици какао
0.5 кафяна чаша захар
0.5 кафяна чаша едро нарязани орехи

0.5 кафяна чаша стафиди

Начина на приготвяне: Замесвате тестото от посочените продукти. След като сте готови,намазнявате единн средно голям плик и в него поставяте тестото. Затваряте плика така, че вътре да има достатъ4но пространство. Пространството е необходимо защото тестото ще увели4и 2-пъти размера си (ще втаса). След това поставяте плика с тестото в хладилника ,но не в камерата. Оставяте го да пренощува на студено. На другя ден с намазнени ръце го премесвате.Оставяте го да втаса. Премесвате малко отново с намазнени ръце, оформяте в желаня вид тестото(по желание поставяте и пълнеж) и печете. От посочените продукти стават два средно големи козунака.

Великденски венец

Продукти:
200 мл мляко
парче мая
500 г брашно
60 г захар
3 жълтъка
125 г масло или маргарин
200 г шоколадов или мармаладен пълнеж
60 г пудра захар
50 г сухи кайсии
30 г орехови ядки и захар за поръсване
сухи кайсии за украса

Начин на приготвяне:
Млякото се затопля леко и в него се разтваря маята. Прибавят му се по 1 лъжица захар и брашно. Слага се на топло да втаса. Два жълтъка се разбиват със захарта. Щом втаса, маята и яйчената смес се изсипват върху брашното. Замесва се тесто, като от време на време се налива от разтопената мазнина. Меси се до гладко тесто. Слага се на топло за около 30 мин, за да втаса. Пудрата захар се смесва с пълнежа. Сухите кайсии се нарязват на ситно, а орехите се смилат. Пълнежът се разделя на две и към всяка част се прибавят или кайсии, или орехи. Оформя се на дълги, кръгли пръчки с дължина 80 см. Тестото се омесва още веднъж, разделя се и се оформя също в две дълги пръчки от по 80 см. Всяка от тях се разточва с ширина 10 см, върху тях се поставя приготвеният пълнеж и тестото се увива. Двете тестени ленти се усукват и се свиват на венец. С отделения жълтък венецът се намазва отгоре. Поръсва се със захарта и орехите. Пече се в предварително загрята фурна при 200° С за около 25 мин.
След като изстине в средата на венеца се поставят великденски яйца, а отстрани сухите кайсии.