Грипът ни удря в края на януари
Грипът ни удря в края на януари / dariknews.archive

 

"В над 90% от случаите грипът идва точно към края на януари". Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор пред Фокус, по отношение на грипната епидемия и новите щамове.

„В началото на февруари се достига пик на епидемията средно за страната. Това не изключва в рамките на две-три седмици някои райони да са първи, други да закъснеят. За нашата неголяма територия, в рамките на 2-3 седмици грипът успява да обхване цялата страна", заяви той, като поясни, че много внимателно следят обстановката, защото има промяна в сравнение с предишните години.

Без нови грипни вируси тази зима

„В развитието на щама има закъснение от около половин месец. Октомври-ноември имаше вълни на респираторни вируси и други заболявания на горните дихателни пътища, които определено не бяха грип", обясни д-р Кунчев.

Той припомня, че едва във втората половина на декември беше изолиран първият доказан случай на грипен вирус при дете в София.

„Зависи най-вече от това какво се случва в света и в Европа. Това, което се случва, е, че и там е сравнително спокойно. Единствено Холандия и Швеция засега дават малко по-високо ниво на заболяемостта, но и то е далеч от епидемичното", посочи д-р Ангел Кунчев.

„Вероятно на 10-ти, 11-ти януари ще знаем какви нива сме достигнали и какво се случва. Лично аз не очаквам рязък подем, след като и в Европа е сравнително спокойно", допълни главен държавен здравен инспектор.