Гражданска защита Плевен получи автомобил за химическа защита
Гражданска защита Плевен получи автомобил за химическа защита / netinfo

Спасителен автомобил, предназначен за работа при химическа, радиационна и биологична обстановка получи ОД “Гражданска защита“ Плевен от Министерството на извънредните ситуации. Това съобщи за Дарик инж. Георги Линков, директор на ведомството.

Още 27 такива автомобила са осигурени за дирекциите в цялата страна, съобщават от сайта на министерството. Те са напълно оборудвани и ще могат да обезпечат работата на спасителните екипи на министерството при промишлени аварии, разливи на агресивни течности, при радиоактивно и биологично замърсяване и други инциденти. Спасителните автомобили имат сигнална уредба, радиостанция, моторни и ръчни пръскачки за деконтаминация, помпа и резервоар за агресивни течности, преноси дозиметър и мултигазов анализатор.

В автомобила има предвидени защитни средства за петчленния спасителен екип – маски, противогази очила и ръкавици. Електрическата осветителна система с генератор дава възможност за работа и през нощта. Апаратурата на спасителните автомобили ще отчита данни за метеорологичната обстановка.