Граждани ще наблюдават работата на местните власти
Граждани ще наблюдават работата на местните власти / netinfo

Плевен е отново една от пилотните общини в страната, в които се осъществяват напълно нови инициативи. Става дума за проекта “Граждански мониторинг върху местните планове и стратегии - инструмент за публичност и ефективност”, който се реализира и в Бургас. В проекта участват плевенските Сдружение “Развитие на личността и човешките общности”, Център “Отворена врата” и читалище ЛИК.

Целта ни не е да се конфронтираме с местните власти, а да си сътрудничим и ефективно да подпомагаме управниците в изработването и прилагането на публични проекти, коментира Елена Иванова, председател на Сдружение “Развитие на личността и човешките общности”. Под лупата на неправителствените наблюдатели ще са Общинския план за развитие 2007 – 2013 и Програмата за реализация на общинския план за развитие през 2008 год., както и Общинската стратегия на Плевен за развитие на социалните услуги в периода 2007-2011 год.

С какво още може да са полезни неправителствените организации чуйте от Елена Иванова в звуковия файл.

Проектът ще продължи 5 месеца, а конкретните дейности по събиране на информация по него са доста разнообразни. Гражданските наблюдатели по проекта ще могат да присъстват на заседанията на постоянните комисии в плевенския Общински съвет, както и на редовните общи заседания и ще водят записки по специално разработени чек-листи. В тях ще отбелязват колко съветници участват, в каква степен дебатът е качествен, с какви съпътстващи документи са съпроводени, проектите за решения, които се разглеждат от съветниците и как се взимат съответно решенията в комисиите.

Като резултат ще бъде изготвен Граждански мониторингов доклад и предложение до Общинския съвет на Плевен за подобряване дейността при изпълнение на стратегии и планове.

Проектът е финансиран от институт „Отворено общество” в рамките на програма „Управление на публични политики”.