Граждани наблюдават работата на Районния съд в Плевен
Граждани наблюдават работата на Районния съд в Плевен / Dariknews.bg
Граждани наблюдават работата на Районния съд в Плевен
37225
Граждани наблюдават работата на Районния съд в Плевен
  • Граждани наблюдават работата на Районния съд в Плевен

Двама граждански наблюдатели следят за прилагането на закони и кодекси в Районен съд Плевен, за работата на съдебната администрация и развитето на съдебните процеси. Дейността им е част от реализицята на проект за наблюдение, наречен "Правосъдие близо до хората". Той  се осъществява в 20 съдилища в страната и един от участниците в него е Районен съд Плевен. Партньори по проекта са неправителствени организации, в Плевен това е читалище "ЛИК".

Проект "Правосъдие близо до хората" е достъпен начин, по който обществото ни ще се запознае отблизо с това какво се случва в съдебната зала, обясни съдия Даниела Дилова, ръководител на Плевенски районен съд. Гражданските наблюдатели ще съблюдават за бързината, ефективността, прозрачността на съдебните процеси и дали те са безпристрастни. По този начин ще бъде изграден диалог между гражданските организации и представителите на съдебната власт, а резултатите от наблюдението ще подпомогнат ускоряването на реформата в съдебната ни система.

Наблюдението е свързано предимно с прилагането на законите за закрила на детето и за защита от домашно насилие, Наказателно-процесуалния кодекс, Граждански процесуален кодекс и други. Проектът ще приключи в средата на тази година, а цялото време за изпълнението му е 18 месеца. Останалите съдилища в региона, които също са подложени на наблюдение, са тези в Левски и Червен бряг.

В края на проекта ще бъде изготвен финален бюлетин, където ще се публикуват резултатите от наблюдението и препоръките на експертите за подобряване работата на съда. Подробности за проекта чуйте в прикачения файл...