Готови сме за старта на пробното преброяване
Готови сме за старта на пробното преброяване / снимка: пресцентър Община Плевен

Готовността за старта на пробното преброяване е била обсъдена на заседание на Областната комисия по преброяване на населението и жилищния фонд, съобщават от пресцентъра на Община Плевен.

Точно в 08.00 часа в първия ден от септември ще бъде активирано електронното преброяване по Интернет за цялата страна. Целта е максимално да бъде натоварена системата, за да бъде тествана преди основното преброяване през месец март идната година. Електронната карта, както и указания за нейното попълване, са поместени в сайта на Националния статистически институт с адрес www.nsi.bg/census2011. В помощ на желаещите да се преброят по електронен път във Варна е разкрит Call Center на Националния статистически институт с единен номер за цялата страна  0700 16 310. Тук могат да се правят консултации по всички въпроси, свързани с попълването на електронната карта. Разговорите са безплатни. При успешно въвеждане на данните, преброилият се гражданин получава номер, с който удостоверява, че е участвал в процедурата. Номерът важи само за пробното преброяване, през следващата година всички участвали сега ще се включат отново при основното преброяване.

Електронното преброяване ще бъде активно до 08.00 часа на 7 септември. В този час ще стартира класическото пробно преброяване в областите Плевен, Велико Търново и Стара Загора. В Плевен то ще обхване част от жк „Сторгозия" и Кметство Гривица. 44 преброители за Плевен и 7 за Гривица, които преминаха двудневно обучение, ще броят населението и жилищния фонд в общо 11 района с 50 участъка. Тяхната работа ще се следи от 11 контрольори. Средно един преброител ще трябва да посети 80 домакинства в периода от 08.00 часа на 7 септември до 20.00 часа на 14 септември. Всеки от преброителите ще бъде обозначен с бадж със снимка и лични данни.

Данните, които ще предоставят гражданите и при електронното преброяване, и при класическото, са декларативни и в тяхно доказателство те не трябва да представят налични документи. Получената информация от анкетните карти ще бъде използвана само и единствено от Националния статистически институт. Преброяването е задължително и при отказ са предвидени санкции.