“Гора на осиновените” ще расте в Плевен
“Гора на осиновените” ще расте в Плевен / Sofia Photo Agency, архив

Три деца от Центъра за настаняване от семеен тип за деца, лишени от родителски грижи в Плевен, са осиновени само за три месеца. Две от тях са сестрички, те са осиновени от семейство в чужбина, обяви ръководителят на проекта за създаване на Центъра Преслав Гайдарски.

Днес за малчуганите от Центъра е организирано и предколедно тържество. В двора пред сградата ще бъде засадено първото дърво в т. нар. "Гора на осиновените". В инициативата за всяко дете, намерило семейство, ще се засажда дърво и се надяваме скоро фиданките да станат многобройни, което значи, че сме направили повече деца щастливи, допълни Гайдарски. Той припомни, че четири са вече одобрените приемни семейства в Плевенско, нови две се обучават в момента в Славяново.

В Центъра за настаняване от семеен тип в жк "Сторгозия" в момента има 7 момчета и 5 момичета на възраст от 7 до 18 години, за които се грижи персонал от 9 души специалисти. Най-радостното е, че децата вече имат желания, знаят какво искат и имат планове. За предстоящите празници сред изненадите е включена и традиционната баница с късмети, за която малчуганите най-много се радват, че ще е цяла, а не на парчета.

Все още най-големият подарък за всеки от тях е, ако някой им прочете приказка и им обърне внимание, каза още Преслав Гайдарски.