Главният диригент на Плевенска филхармония напуска поста
Главният диригент на Плевенска филхармония напуска поста / снимка: Дарик Плевен

Заявление за освобождаване от длъжност "главен диригент" на Плевенска филхармония е подал Йордан Дафов. Новината оповести директорът на културния институт Ивайло Атанасов на днешните дебати по гласуване на точката за преминаване на щат към общината на 28-те съкратени филхармонисти.

Причината за подаване на заявлението от Дафов е неговото "принципно и дълбоко несъгласие с политиката, провеждана от Министерство на културата за намаляване на субсидията на симфоничните оркестри". Мотивите за оставката на главния диригент на Плевенска филхармония са: системен отказ за контакт, координация и сътрудничество от страна на Община Плевен в последните години, събитията от последните два месеца, довели института до абсурдната ситуация да има двама работодатели.

Като трети мотив Дафов посочва липсата на най-необходими финансови средства, както и намаляването на работните заплати. "При такива условия Филхармонията не може да работи изобщо, камо ли да изпълнява своята културна и обществена функция", се казва още в заявлението. В документа е записано, че Йордан Дафов освобождава длъжността, считано от 30 октомври. Общинските съветници гласуваха днес назначаването на щат към общинската администрация на съкратените 28 души от Филхармонията.

Беше прието и предложение на Бисерка Илиева, с което на плевенския кмет Найден Зеленогорски беше възложено в едномесечен срок от днес да проведе разговори с Министерство на културата. Целта им ще е изясняване на статута на Плевенска филхармония от 1 януари 2011 год., тъй като сега институцията се води под ръководството на две администрации - на местната администрация и на Министерство на културата.