Германското правителство с нова концепция за действие при терористични атаки
Германското правителство с нова концепция за действие при терористични атаки / dariknews.archive

Правителството на Германия излиза пред гражданите на съюзната република с подробна концепция за действие в условия на заплахи от тероризъм, кибератаки и други атаки на съвременната война, пише германският вестник „Билд" в публикация, озаглавена „Иновации срещу терористични атаки".

„Населението ще бъде посъветвано да поддържа наличност от хранителни продукти за 10 дни напред", се казва в съобщение на „Фарнкфуртер Алгемайне цайтунг" от неделя, информира n-tv, цитирайки изданието, което първо съобщи за концепция на немското правителство до цивилните германски граждани. Обновената концепция трябва да бъде приета тази сряда - 24 август.

Според доклада, цивилното население в Германия трябва да е в състояние да се защити при необходимост, още преди да са започнали мерки от страна на правителството за гарантиране на адекватно снабдяване с храна, вода, енергия и пари в брой.
В текста, изготвен от Министерството на външните работи се казва, че населението ще бъде задължено да поддържа наличие от 2 литра питейна вода за всеки член от семейството за пет дни напред.

В дългата 69 страници концепция на германското правителство се казва още, че в аварийния план ще е посочена и необходимостта от надеждна алармена система, по-добра защита на конструкцията на сгради и достатъчен капацитет в системата на здравеопазването, пише „Фарнкфуртер Алгемайне цайтунг".
Също така ще е необходимо за органите на властта да бъдат осигурени сигурни места, откъдето да изпълняват функцииите си, като въпросът в момента се обсъжда във Федералния съвет за сигурност.

Такава мярка федералното правителство на Германия взема за пръв път след края на Студената война.

Потребителската централа в Хамбург счита за полезно прилагането на запаси за спешни случаи и извънредни ситуации. „Осигуряването на наличност е един добър съвет", каза пред Германската информациоинна агенция в Хамбург Силке Швартау от Потребителската централа.

Тя предупреди, че потребителите не трябва да се поддават на паника и добави, че това ще бъде само едно актуализиране на концепцията, като предното е било преди повече от 20 години - през 1995 г.

Новата концепция ще бъде разгледана в сряда от германското правителство, като след това предстои вътрешният министър да я представи пред широката общественост в страната.

23 август - Хамбург/Германия/

Германското правителство с нова концепция за действие при терористични атаки
netinfo