ГЕРБ - Плевен гласуват с не на референдума
ГЕРБ - Плевен гласуват с не на референдума / archiv.DarikNews

"Заставаме твърдо за провеждането на референдума и като политическа позиция, ние призоваваме всички наши членове и симпатизанти и всички хора, които са съпричастни на политиката на това правителство да дадат своя вот с "не", каза пред журналисти председателят на областната структура на ГЕРБ - Плевен, Иван Новкиришки и добави: "Като политическа партия, ние не сме против развитието на ядрената енергетика, но не сме съгласни да подкрепяме проекти, които имат една неясна икономическа ефективност и висока финансова стойност, както показаха последните разчети".

Сред аргументите, Иван Новкиришки изтъкна и неясният икономически ефект от централата, неопределеното финансиране, както и остарялата и не достатъчно сигурна технология и припомни, че именно за това правителството е взело решение за спиране на строежа на АЕЦ"Белене".

"Ние гласуваме с "не", защото нашите опоненти започнаха да отстояват "Белене" като политически проект, за да отговорят на руските интереси и на интересите на олигарсите", каза още областният управител и изтъкна, че в настоящия момент със своята кампания те използват този проект най - вече за политически цели.

"Затова считеме, че всеки глас "да" е глас, с който се одобрява и връща Тройната коалиция".

Председателят на областната структура на ГЕРБ-Плевен предупреди, че ситуацията може да доведе до три негативни последици като посочи, че от една страна се е променил въпроса за строителството и той е станал политически, без да се отчитат икономическите, социалните и геостратегически фактори. Според Новкиришки се създава опасен прецедент с този референдум и с резултата от него, в последствие, при много важни въпроси да не може да се събере нужния вот при бъдешо провеждане на такива референдуми. Като последица, той посочи и това, че ще се увеличи празното пространство между гражданското общество - хората и политическите партии.

Мартин Митев изрази позицията на общинската структура на ПП ГЕРБ в Община Плевен, която е категорично "за" провеждането на референдума като най - висша форма на демокрация. "На нас за пръв път ни се случва да участваме в едно такова всенародно допитване, само че аз се питам защо, когато затваряха блоковете в Козлодуй не правеха референдуми". Той също призова да се гласува с "не" на предстоящия референдум и допълни, че при тази ситуация в България, Европа и света с този проект ще се загробят поколения.

Относно позицията на депутатите от ГЕРБ Ивелин Николов и Христина Янчева, че ще гласуват с "да", колегите им обясниха, че това са техните позиции като депутати, избрани от плевенския регион и не изразяват позицията на партията, а тяхната лична като народни представители.