Георги Първанов: Свиването на партийните субсидии с левче е смешно
Георги Първанов: Свиването на партийните субсидии с левче е смешно / svetlomira.anastasova

Свиването на партийните субсидии с левче е твърде символично, да не кажа смешно. Така коментира в Ловеч промените, приети от парламента, президентът Георги Първанов(2002-2012).

Той заяви още, че е бил председател на партия във време, в което не е имало никаква субсидия и партиите в опозиция, каквато е била тогава БСП, са били в много тежка ситуация.

Първанов не приема като аргумент изтъкваното от управляващите, че ако се свият малко повече субсидиите, партиите може да се обърнат към спонсори и по този начин да се създаде сив сектор в политиката. По думите му това може да се случи и при много големи субсидии, ако няма необходимите контролиращи механизми и органите не си свършат работата.

Държавният глава коментира и данък "слънце" - таксата от 20 % върху приходите от зелена енергия на възобновяемите енергийни източници, залегнала в бюджет 2014. "Не препоръчвам на държавния глава в момента да налага вето", посъветва той Росен Плевнелиев. И обясни, че през десетте години, в които е заемал поста, е следвал един принцип - никога да не налага вето на бюджета или пък на съпътстващите го данъчни закони.

"В крайна сметка правителството е избрано за това - то отговаря за бюджетната и за данъчната политика, и би било недопустима намеса, натиск от страна на президентската институция, което може да доведе до една тежка правителствена и политическа криза", каза Първанов.

Самия бюджет 2014 президентът определи като амбициозен и допълни, че стремежът да се даде тласък на икономиката може да бъде поощрен. "Големият въпрос е доколко е реалистичен и изпълним бюджетът", риторично попита той.

В Ловеч Георги Първанов проведе дискусия за проблемите на училищното образование, в която се включиха още евродепутатът Ивайло Калфин, проф. Борислав Борисов - бивш ректор на Университета за национално и световно стопанство, учители от Ловешка област, представители на бизнеса и на местната власт.