Георги Милев:Наредба Н -18 обслужва лобистки интереси
Георги Милев:Наредба Н -18 обслужва лобистки интереси / dariknews.archive

Към 10:00 часа на 24 юли, тежки трактори на земеделски производители влязоха да зареждат в плевенски бензиностанции.
Акцията е във връзка с националното зареждане на селскостопанска техника в страната в знак на протест срещу наредбата на Министерството на финансите за въвеждане на нивомери и фискални устройства на около 20 000 земеделски производители в страната.

Георги МилевНаредба Н 18 обслужва лобистки интереси
netinfo

В Плевен се очаква над 1000 машини да зареждат на пътя София - Русе - на бензиностанците в Горни и Долни Дъбник, Червен бряг, Пордим, каза Георги Милев - председател на Асоциацията на земеделските производители в Плевен.

Той припомни, че основното искане на фермерите е да се отмени Наредба - Н-18, с която се вменява финансово бреме като всеки производител с над 250 дка земя да постави нивомер и фискално устройство.

Георги МилевНаредба Н 18 обслужва лобистки интереси
netinfo

"Мотивът на финансовото министерство, че така ще се спре контрабандата на гориво е абсолютно несъстоятелен, защото ние предложихме много и различни мерки и според нас е най-важното да се хване входаът, през който влиза това контрабандно гориво, а не крайният потребител. Бяхме излъгани от финансовото министерство, че преди да постигнем някакъв консенсус, наредбата няма да влиза в сила. Оказа се обаче, че вероломно бяхме изненадани по време на жътва с това решение, за да не можам да реагираме. Не е късно и реагираме сега, и ще реагираме и по-късно, но този абсурден проект не би трябвало да съществува в правния мир.

Георги Милев увери, че след 1 септември това, което се случва днес ще стане ежедневно явление в почти всички бензиностанции в страната.

Георги МилевНаредба Н 18 обслужва лобистки интереси
netinfo

"При 10 млн дка, засяти със слънчоглед и царевица, които трябва да бъдат реколтирани през септември, комбайните ни няма къде да зареждат и това означава, че цялата тежка техника - плуговете и целият инвентар, преди да тръгнат за полето ще минават да зареждат през бензиностанциите", коментира Милев. Пет срещи са проведени до сега в Министарството на финансите, но откакво е взето решението за въвеждане на Наредба 18-Н, от министерството отказват да комуникират, обясни Георги Милев.

"Надяваме се да вземат най-правилното решение, защото това, което те искат е невъзможно да се направи на практика", каза той и припомни, че фискалните устройства струват от 7000 до 15 000 лева.

Георги МилевНаредба Н 18 обслужва лобистки интереси
netinfo

Друг проблем е, че самите цистерни, които се ползват в момента не са пригодени за тази промяна, което предполага закупуването на нови. Освен това колонките, които се ползват в момента са стари - по на 20-30 години и към тях не може да се включи фискално устройство, а това означава, че би трябвало всичко да се смени с ново, което струва около 35-40 000 лв.

"След като станем официални разпространители на гориво, ще трябва да започнем да отговаряме на изискванията на пожарната, на РИОСВ и т.н. и след всичките необходими строителни работи и поставянето на нивомери, според този проект във всеки стопански двор ще има по една лицензирана бензиностанция и ако сме искали, щяхмне да сме го направили, без някой да ни го налага насила", коментира Милев.

Той обясни, че в момента всеки влязъл в стопанския двор литър гориво се отчита и декларира до 24 часа от пристигането му, като това се прави и от доставчика и така всичкото гориво се засича.

"Не виждам каква работа ще свършат нивомерите. За нас прозира чисто лобистки интерес, защото 20 000 души трябва да сложат тези нивомери, като в наредбата са посочени само три вида нивомери, при положение, че в страната са продаават 23 вида. Това е държавна поръчка със средства на земеделските производители", категорично заяви Георги Милев.

Георги МилевНаредба Н 18 обслужва лобистки интереси
netinfo