Георг Спартански
Георг Спартански / netinfo
„Докато не се регламентира със закон или поне с наредба въвеждането на видео наблюдение в детските градини и ясли, не съветвам никой да поставя камери и да заснема!“. Това каза кметът на Плевен Георг Спартански по време на седмичната оперативка в Община Плевен.

"Разбирам желанието на родителите да знаят какво се случва с децата им, докато са на детска градина или ясла, но поставянето на камери във всички помещения във всички детски заведения не е решение. Общината отправи питане до Агенцията за закрила на детето по въпроса, откъдето отговориха, че не ни съветват да въвеждаме камери.

Изобщо не коментирам финансовата страна на проблема, а моралната, правната и етическата. Децата не могат сами да декларират съгласие, това трябва да направят родителите, а самите те не са единни в искането за видеонаблюдение.

Да не говорим, че с евентуално наблюдение в публичното пространство могат да изтекат кадри, които впоследствие да се ползват с нечисти цели. Този въпрос не можем да решаваме „на парче”, той трябва да има национално решение, трябва да има регламентация. В момента има доста въпроси от правно и морално естество, които нямат отговор”, каза още Георг Спартански.