/ obshtina.lovech
Посланикът на Франция Ерик Льобедел бе на визита в Ловеч днес, съобщават от пресцентъра на общината. Той бе посрещнат от кмета Корнелия Маринова по стар български обичай – с хляб и сол. Негово превъзходителство бе придружаван от съпругата си Брижит Льобедел.

В непринуден разговор на френски език градоначалникът запозна гостите с най-важните моменти от историческото минало на Ловеч и неговите видни личности, както и със съвременната икономическа визитка на града.  Корнелия Маринова акцентира върху френско-българското дружество „Бонмикс“ и производителите в село Йоглав, които изнасят патешки дроб (foie gras) за Франция.

Не бяха подминати и днешните проблеми, сред които демографската криза и необходимостта от обновяване на инфраструктурата. От своя страна, френският посланик обърна внимание на предстоящата инициатива на посолството на Франция в България „Екообщина“ – трето издание. То ще се проведе от април до юни т.г.

В разговора взе участие и областният управител на Ловеч Георги Терзийски, който подчерта, че в областта има няколко производства на световно ниво, каквито са „Титан Цимент Златна Панега“ АД и „Уолтопия“ АД.
След това посланикът имаше среща с френскоезичните ученици от Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I” – Ловеч. Учениците поздравиха гостите с кратка театрална постановка на френски, а Яна Димитрова от 11 клас  изпълни песента „Искам“ на френската певица Изабел Жефроа (Zaz).

В разговор с учениците посланикът разказа, че говори още английски, немски, финландски, турски и руски. На български език той призна още, че знае да чете и да разбира българския език и може би скоро ще го говори свободно. Признанието му беше посрещнато с ръкопляскания.

В следобедните часове гостите разгледаха част от културните и исторически обекти в Ловеч.