Фотографи представят Света Гора в Плевен
Фотографи представят Света Гора в Плевен / DarikNews

Аврам Аврамов и Владимир Алексеев от София ще пресъздадат чрез обективите на своите фотоапарати планинския полуостров Атон, от векове наричан Света Гора ("светата планина") в изложба в ХГ "Илия Бешков" в Плевен. Десетките фотоси показват различни места от Атон, „хванати" са мигове от живота там както на монасите, така и на безбройните поклонници от всички краища на света.

Там на полуострова на едно място от около 600 кв. км. се намира чудно съчетание от прекрасен природен кът - планина, заснежени върхове, гори, море; десетки монашески обители - над хилядогодишни средища на православната духовност, където молитвата и приложната святост не са секвали никога; неописуеми архитектурни ансамбли - манастири големи и малки, отделни "килии" в истински монашески селца; неповторими произведения на художествените занаяти - резби, икони, стенописи, мощехранителници и друга утвар; безценни ръкописи с християнска книжнина от около 15 века; духовна атмосфера, каквато няма никъде по света.

Изложбата е собственост на Ефория „Зограф", държавно-обществен орган за стопанисване на недвижимата собственост у нас на българския атонски манастир „Св. Георги Зограф". Изложбата ще бъде открита официално на 1 февруари от 16.30 часа в ХГ "Илия Бешков", където ще остане до 7 февруари.