Facebook е голям и приятелство дебне отвсякъде...
Facebook е голям и приятелство дебне отвсякъде... / Dariknews.bg

9 юни е Международният ден на приятелството. Ден, който би било добре да отпразнуваме с най-близкото си обкръжение или поне да се сетим за хората, които наричаме свои приятели и да ги зарадваме с една усмивка. С развитие на социалната мрежа Facebook обаче понятието приятелство придоби едни съвсем различни измерения. А най-лошото е, че хлапетата, които все още нямат представа от истинското приятелство, навярно ще си изградят съвсем грешна такава, защото днес и бебетата имат Фейсбук.

Приятел във Facebook е всеки познат или непознат, приятен или неприятен, значим или незначим за нас човек, който фигурира в списъка с хората, имащи достъп до профила ни. Ако си направите статистика, ще установите, че имате "приятели", с които дори веднъж не сте разменили реплика, не знаете почти нищо за тях и едва ли някога ще ги срещнете. Тези хора обаче, понеже се водят ваши "приятели", имат достъп до всички снимки, лични данни и мисли, които споделяте в профила си.

Нещо, което в реалния живот бихте споделили единствено и само с близките си приятели, но не и с познатите. Нещо повече, в социалните мрежи обикновено човек допуска до себе си и личности, с които не би контактувал в реалния си живот. Било то с недостатъчна защита на личния профил, било то през приятели на приятели или просто, защото е неудобно да отклони "поканата за приятелство".

Понякога любопитството надделява и кара човек да приеме поканата, само за да разгледа личния свят на непознат или защото се надява, че тази покана може да роди интересно познанство. Това обаче на 99% не се случва. Накрая поглеждате профила си във Facebook - събрали сте 379 приятелства, а в действителност не можете да изредите и 50 от тях. В живота си излизате с 10-15 души, които наричате свои приятели, а когато опре до помощ можете да разчитате на не повече от трима.

И какво в крайна сметка означава приятелството и защо всички ние, потребителите в интернет пространството, сме съгласни да омаловажим неговата значимост, само за да сме модерни... Ще имат ли децата ни след 10 години истински приятели, ще знаят ли какво е да разчиташ на някого, да поплачеш на нечие рамо с истински сълзи, да се посмеете заедно на глас - без емотикони, две точки и дясна скоба...

Днес, драги приятели, е Международният ден на приятелството! Затова вместо да пишете послания на стената си, обадете се на онези, които чувствате приятели и им кажете "здрасти". Наистина - в нета е безплатно, но две-три телефонни обаждания едва ли ще ви натежат.