Епидемия от хепатит А пламна в ловешко село
Епидемия от хепатит А пламна в ловешко село / sxc.hu

За епидемия от вирусен хепатит А в ловешкото село Брестница сигнализират от Районната здравна инспекция в Ловеч. До момента има заболели 6 деца на възраст от 3 до 12 години. При епидемичното проучване е установено оформянето на две семейни огнища с по двама заболели и две огнища с по един заболял, поясняват още от хигиенната инспекция.

Според данните, пет от заболелите деца живеят в един квартал на селото и са контактували помежду си. От РЗИ допълват, че са предприети противоепидемични мерки за ограничаване на заболяването - издирени са всички контактни, изследвани са и е направена профилактика с гама-глобулин на децата до 17 год. възраст. Тъй като контактите в населеното място и квартала е трудно да се контролират, от инспекцията препоръчват да се спазва висока лична хигиена и да се поддържа добро санитарно-хигиенно състояние на домовете, а също и обилно да се измиват плодовете и зеленчуците преди употреба.

На кмета на село Брестница е издадено предписание за организация и провеждане на крайна огнищна дезинфекция в семейните огнища. Общопрактикуващият лекар в селото е получил брошури за предпазване от хепатит за населението в селото. При съмнение за заболяване трябва незабавно да се търси личния лекар за преглед, изследване и своевременно лечение, поясняват от здравната инспекция.