Екстракт от зелен чай в борба с рака
Екстракт от зелен чай в борба с рака / darik.archive

Силни нови лекарства срещу рак, основани на зеления чай, могат да бъдат създадени скоро, след като учени установиха, че екстракт от напитката стопява туморите почти наполовина. Изследователите от университета Стратклайд в Глазгоу - Великобритания, успели да накарат 40% от рака на кожата да изчезне, като използвали съставката при лабораторни анализи.

От дълго време се смята, че зеленият чай помага в борбата с рака и екстрактът, наречен epigallocatechin gallate, е бил изследван и преди. Сега за пръв път, учените успяват ефективно да го накарат да намали туморите. Предишните изследвания на свойствата му в борбата с рака бяха провалени, защото изследователите използваха интравенозни вливания, които не успяваха да доставят достатъчно от екстракта до самия тумор.

Учените от университета Стратклайд са създали "насочена преносна система", като закрепили екстракта върху протеини, носещи молекули желязо. Лабораторните изследвания върху един вид рак на кожата показали изчезване на 40% от туморите след месец лечение, а допълнителни 30% се свивали.

"Това са много окуражителни резултати, които се надяваме да открият пътя към нови ефективни лекарства срещу рак. Когато използвахме нашия метод, екстрактът от зелен чай намаляваше размера на много тумори всеки ден, като в някои случаи го унищожаваше напълно. Екстрактът обаче няма никакъв ефект, когато се доставя по друг начин, тъй като всички тумори продължаваха да растат". Това изследване може да отвори вратите за нови лекарства срещу заболяване, което продължава да е едно от най-смъртоносните в много страни", заяви един от авторите на изследването д-р Кристин Дюфе.