Експозицията, посветена на Гена Димитрова, е готова
Експозицията, посветена на Гена Димитрова, е готова / netinfo
Експозицията, посветена на Гена Димитрова, е готова
20718
Експозицията, посветена на Гена Димитрова, е готова
  • Експозицията, посветена на Гена Димитрова, е готова

Експозиционна зала, посветена на оперната прима Гена Димитрова предстои да бъде открита в Плевен. Събитието ще е факт само след няколко дни, на 30 юни, а мястото е Регионалния исторически музей.

Идеята и проекта за това имат своята история, те са още от 2006 година, но чак тази година нещата са финализирани. Около 100 хил. лв. са стрували дейностите по проекта, а договорът е сключен още преди две години между Община Плевен и дизайнерска фирма Арка. Това каза за Дарик Наташа Хинкова, ръководител отдел "Нова и най-нова история" в РИМ Плевен.

Експозицията се състои от две основни части - голяма зала, оформена като сцена, пред която са изложени фотоси на Гена Димитрова, нейни оригинални вещи и отличия, които е получавала. Показани са и сценични костюми, възстановка на костюм за ролята на Турандот от гостуването на оперната прима в Метрополитън опера. През цялото време ще вървят и музикални записи на оперни изпълнения на Гена Димитрова.

Официалното откриване на експозицията в Регионалния исторически музей в Плевен е на 30 юни от 10.00 часа. Очакват се гости от Министерство на културата, от ръководството на музеите в България, от управата на Плевен, както и роднини на Гена Димитрова.

Подробности за събитието чуйте от Наташа Хинкова в звуковия файл.