Експерти предвиждат еко и икономическа катастрофа при скок на такса смет
Експерти предвиждат еко и икономическа катастрофа при скок на такса смет / obl.admin.lovech

На работна среща, проведена на 13 септември в Ловеч представители на две министерства, Областна администрация-Ловеч и общините обсъдиха един от най-наболелите проблеми на българския данъкоплатец - такса смет. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Ловеч.

Срещата се състоя по инициатива на областния управител Милко Недялков и в нея участваха депутата от БСП и член на комисията по „Бюджет и финанси" в НС Димитър Горов, Мария Сирийска - главен експерт „Данъчна политика" в Министерството на финансите, Ориета Миланова от Министерството на околната среда и водите(МОСВ), зам.-изпълнителния директор на НСОРБ Теодора Дачева, кметове и представители на общини от Ловешка област и експерти.

Експерти предвиждат еко и икономическа катастрофа при скок на такса смет
netinfo

Отправяне искане за мораториум за запазване на текущото отчисление от 15 лв., на депониран тон отпадък бе единодушното решение, прието на срещата.  В текущата нормативна уредба е заложена европейска директива, която предвижда увеличение на отчислението на 35 лв. на тон депозиран отпадък. Средствата, които заделят общините от отчислението, се депозират в сметка, оперирана от МОСВ, с която ведомствата по места не могат да разполагат.

Според експертите от общините, с подобно увеличение, таксата смет би скочила от 15% в Ловеч, до 25-30% в Угърчин, Летница и Априлци и 50-55% в Тетевен и Троян. Драстично увеличение се очаква и в други общини на територията на страната, констатира Теодора Дачева. Според нея така смет ще скочи с до 80% в някои региони, където има недостиг на съдове и сметоизвозването е на дълго разстояние до депото.

От икономически срив до екологична катастрофа са възможните сценарии, които прогнозираха експертите. Според тях, по примера на Португалия, Ирландия и Гърция, България трябва да договори отстъпка от Европейския съюз за замразяване на текущото отчисление за период от 1 до 5 години, до намиране на най-ефективна методика.
Текущата нормативна уредба задължава собственика като данъчно задължено лице да заплаща такса смет. Промяна бе дискутирана и по тази точка. Експертите призоваха и ползвателят (наемателят) да плаща ставката за битов отпадък. Еднакъв трябва да е моделът и при недвижимите имоти, и при преместваемите съоръжения (павилиони). Парадоксално сега собствениците на къщи и апартаменти заплащат такса смет, а собствениците и ползватели на павилиони - не, въпреки че са най-големите замърсители на градската среда.

Дискутирани бяха и вариантите гражданите и бизнесът да преминат от заплащане на промил върху данъчната оценка на реално отчетено количество отпадък. Според Областния управител на Ловеч Милко Недялков, трябва плавно и поетапно да се правят промените, защото резки промени в системата ще доведат до сериозни сътресения.
Разделното събиране на отпадъците е разковничето, според губернатора. Трябва да имаме съзнание и да оперираме с отпадъците, като ги разделяме и изхвърляме по вид и материя.

Депутатът Димитър Горов се ангажира да внесе разискваните точки от срещата в бюджетната комисия и да се разглеждат законодателни промени. Протокол от срещата и дискусията, ще бъде изпратен до всички ведомства, свързани с темата на проблема.