Екологично WC или миризлив нужник - изберете сами
Екологично WC или миризлив нужник - изберете сами / netinfo

Дали е възможно в скоро време да забравим гледката на типичния селски нужник, ситуиран някъде навън в двора и разнасящ “благоухания” от сутрин до вечер? Да, напълно възможно е, защото вече и в Плевенско започна изграждането на специални нови тоалетни, които от една страна пестят питейна вода, иначе изразходвана за казанчето, и втори път – получените отпадни продукти могат съвсем спокойно да се ползват втори път за наторяване в градината, като при това реколтата, оказва се, е наистина много по-добра.

Още за проекта, къде и кога ще се реализира, какво точно представлява чуйте в звуковия файл от Стефка Николаева, координатор на инициативата в Плевен.

И въпреки, че моделът на тези тоалетни е западен, и тук българският технически гений отново се е намесил. За да не се сменят пълните контейнери с урина, хората са измислили в долния край нещо като канелка, така че събраното да бъде лесно източвано и прехвърляно в туби, където да отлежава необходимото време, преди да бъдат полети с него зеленчуците например.

Общо 8 подобни еко тоалетни ще бъдат построени в Плевенско – по 2 във всяко от селата Пелишат, Тодорово, Беглеж и в град Славяново. Очакваме след около месец първата да бъде готова и, естествено, да видим на практика как работи.