Екип на проф. Горчев извърши уникална операция на млада жена с маточен рак
Екип на проф. Горчев извърши уникална операция на млада жена с маточен рак / Вероника Христова

Първата в Източна Европа роботизирана операция на жена с рак на шийката на матката със запазване на детеродните й функции беше направена в Плевен. Сложната интервенция е извършена със системата Да Винчи от екип на проф. Д-р Григор Горчев. Пациентката е 30-годишна жена от Разградска област, която е била диагностицирана преди седмица.

До този момент подобна операция с робот е правена само на две жени в Европа и на 7 в САЩ. Операцията е изключително сложна и рискована, но дава възможност на жената да запази своите детеродни способности, обясни проф. Горчев. Пациентката е настояла да бъде оперирана по този начин поради силното си желание да има дете.

Доста трудно беше, тъй като правим подобно нещо за първи път, но всичко мина успешно и жената е много добре, разказа ден след операцията професорът. Самата интервенция е продължила 8 часа и в нея са участвали 7 души екип. Младата жена ще бъде изписана в понеделник и след 4-5 месеца ще бъде записана в програма за провеждане на ин витро, тъй като при предишна операция й е отстранен единия яйчник, а също така и маточните тръби.

Всяка седмица оперираме по две такива млади момичета, по този нов начин ние вече им даваме реална възможност да станат майки и това е смисъла на тази радикална операция, подчерта проф. Горчев. Този метод пази и психиката на жената, за която отстраняването на детеродните органи е голям шок, допълни той.

До момента плевенските специалисти в екипа на професора са отстранявали рак на маточната шийка със запазване на детеродните способности, но по лапароскопски метод. Той обаче не е толкова сигурен, колкото роботизираната хирургия, тъй като не дава толкова добра възможност да се стигне до тумора. В началото на месец октомври предстои в Плевен да бъде направена втора роботизирана операция на 28-годишна жена с рак на матката.

Двата случая ще бъдат представени на симпозиум във Флорида и на Световен конгрес във Вашингтон. Над 100 жени чакат в момента за операция с роботизираната система Да Винчи, графикът е запълнен до месец април догодина, но пари за инструменти няма и пациентките биват връщани.

Необходимите средства за подръжка на робота са 600 - 700 хиляди лева годишно, но държавата засега отказва да ги отпуска. Проф. Горчев се закани да вземе по-крути мерки, ако до края на месец октомври няма ясен сигнал от правителството по отношение на новите технологии в България.