morning
morning / dariknews.archive

Една от най-популярните сутрини на лятото - "Джулай морнинг", за която хиляди хора се събират, за да посрещнат заедно първите слънчеви лъчи на 1 юли, настъпва всяка година малко след 5:30 ч. 

Посрещането на "Джулай морнинг" се превръща в традиция и в България през 80-те години като част от хипи движението. Обичаят е вдъхновен от песента на "Юрая Хийп" от 1971 г. - "July morning". Джулай на английски език означава юли и от там "Юлска Сутрин"/"Юлско утро"/.

morning
dariknews.archive
Традицията е свързана с хипи движението в Америка, но съществува в България и до днес. На всеки 30-ти юни срещу 1-ви юли, големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било прието като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници.

Видео запис от изпълнение на песента "July morning" на групата Uriah Heep от 1972-ра година може да видите ТУК