dajd
dajd / facebook
Поройните дъждове в Ловешко от снощи създадоха проблеми в Северната индустриална зона на града, в кв. „Продимчец“ и селата Соколово, Радювене и Скобелево. От пресцентъра на община Ловеч информират, че веднага след сигналите на пострадалите места са пристигнали кметът Корнелия Маринова, заместникът й Даниел Колев и представители на  Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. Донякъде успокояващият факт е, че няма жертви, нито бедстващи хора, щетите са само материални.
Краткотраен, но много интензивен валеж е разрушил част от пътната инфраструктура, наводнени са улици и дворове в посочените селища, както и много складове в Северната индустриална зона. Още същата вечер с помощта на багер са били разчистени улиците в Соколово. Тази сутрин вече обстановката в региона се нормализира.
Проверени са подадените сигнали в социалните мрежи за прелял язовир или скъсана язовирна стена, но такива не са били установени. Преливната вълна се е получила от продължителните валежи и почвата, която не може да поема повече влага, както и от препълнените канавки за оттичане, които преливат. Комисия вече е започнала оценката на щетите. За село Соколово, където и по-рано имаше подобно бедствие, са отпуснати от държавата 230 хил. лева за настилка, като част от участъка вече е поправен.
Складовете в Северната индустриална зона на Ловеч се наводняват за втори път. Първият случай е от на 12 април. Поради недоволството на собствениците на 3 май бе свикана извънредна сесия на общинския съвет. Решението бе да се направи проверка на отводнителната и канализационната инфраструктура. Решено бе още да се кандидатства пред междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерски съвет за средства, необходими за възстановяване на нанесените материални щети от наводнението преди месец и половина.
Прогнозата за следващите дни продължава да е тревожна. И днес за област Ловеч е обявен жълт код с опасност от валежи и гръмотевични бури.