Държавата ще плаща за операциите с робота Да Винчи
Държавата ще плаща за операциите с робота Да Винчи / gorchev.mu-pleven.bg
Държавата ще плаща за операциите с робота Да Винчи
37343
Държавата ще плаща за операциите с робота Да Винчи
  • Държавата ще плаща за операциите с робота Да Винчи

Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса ще заплащат за онкогинекологичните операции, извършени с роботизираната система Да Винчи. Това стана ясно днес при посещението в Плевен на министър-председателя Бойко Борисов, който беше придружен от министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.  

Парите за операциите ще идват от две места. Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов поясни, че за роботизираните операции ще се заплаща по същия начин като за високотехнологична дейност. Към момента съществува клинична пътека, чрез която се финансират лечебните заведения за този тип операции, но не и за такъв вид хирургия. НЗОК плаща по 1000-2000 лв. на пациент, и за да продължат операциите с робота Да Винчи, здравното министерство ще доплаща по още 8 хил. лв., съобщи министър Константинов.

"Това е допълнение, тъй като 1000-2000 лв. струва пътеката, много недостатъчно за тази високотехнологична дейност да я поеме. За първи път това нещо се случва. Болницата ще подпише договор с министерството и то ще превежда пари на всяко тримесечие парите", каза здравният министър.

Операциите с робота Да Винчи са доста скъпи, затова няма да се прилагат при всяка пациентка с онкогинекологично заболяване, подчерта премиерът Борисов. Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Григор Горчев, който е и лидер в България по отношение на онкогинекологичните роботизирани операции, и екипът му ще подбират онези пациенти, които са тежки случаи и при които стандартната операция крие висок риск.

Министърът на здравеопазването подчерта, че на практика ще бъдат финансирани и други операции с робота, не само гинекологични. Това е така, защото в нормативните разпоредби е записано финансиране за лапароскопски роботизирани операции като не става въпрос само за гинекологични.

Чуйте в звуковия файл какво още каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.