Двама съдии се борят за председателското място в Окръжен съд Плевен
Двама съдии се борят за председателското място в Окръжен съд Плевен / Дарик Плевен

Двама са кандидатите, допуснати от Висшия съдебен съвет до новия конкурс за административен ръководител - председател на Окръжен съд Плевен, съобщават от ВСС. Първият кандидат е съдия Силвия Кръстева, която в момента е зам.-председател на Окръжния съд, а вторият - съдия Александър Григоров.

Неговата кандидатура е предложена от административния ръководител на Апелативния съд във Велико Търново. За да бъде определен нов ръководител, той трябва да получи 13 гласа на одобрение от членовете на ВСС. Това ще бъде четвърти опит да бъде избран председател на институцията.

На предното си заседание от 29 април Висшият съдебен съвет не можа да реши кой ще е новият шеф на Окръжния съд в Плевен. Кандидати бяха съдиите Красимир Петракиев и Силвия Кръстева. Само един глас не достигна на съдия Кръстева да получи поста. Тя спечели доверието на 12 члена на ВСС, съдия Петракиев получи 5 гласа, трима се въздържаха.

В края на миналата година опитът да бъде избран председател на плевенския Окръжен съд също не даде резултат. На 4 декември ВСС гласува тогавашните две кандидатури - на и.д. шеф на Окръжния съд Румен Лазаров и заместникът му Николай Господинов.

След изтичането на мандата му, Лазаров изпълняваше временно длъжността председател на съда. На гласуването тогава той получи 6 гласа, за Николай Господинов гласът беше един. Останалите бюлетини, пуснати от членовете на Висшия съдебен съвет, бяха празни.