Дружество Военноинвалид представя приоритетите си за 2014-та
Дружество Военноинвалид представя приоритетите си за 2014-та / archive.dariknews

На 5 март - сряда от 10:00 часа в галерия „Лира" на Военния клуб дружество „Военноинвалид" - Плевен ще отчете дейността си през 2013-а година.

Дейността на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите в България, в чиято структура е и плевенското дружество „Военноинвалид" с председател Илиян Христов е възстановена преди 23 години.

Дружеството в Плевен обединява в редиците си 46 военноинвалиди от мирно време и 38 военнопострадали, от които 16 вдовици, 18 родители на загинали или починали и 4 деца. Не е спирала работата по издирването, регистрирането и привличането на правоимащите.

Ръководството подпомага подготовката на документи на своите членове за отпускане на еднократна помощ за придружители на инвалиди първа група и на членове с ментални увреждания, които не надвишават до 10 човека годишно. В това отношение подкрепата на Дирекция „Социално подпомагане" - Плевен се е оказала навременна и целесъобразна.

По реализиращият се вече доста години проект „Признателност", съвместно с Изпълнителна агенция Военни клубове и военно-почивна дейност към Министерство на отбраната, 11 членове на дружеството с тежко материално и социално положение получават топъл обяд в рамките на три месеца.

Плевенчани подкрепят усилията на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите за промяна на Закона с цел изравняване правата им с тези на ветераните от войните и предоставяне повече права на военнопострадалите. И през миналага година са продължили проблемите на военноинвалидите с ТЕЛК, съобщават от дружеството на военноинвалидите в Плевен.

Традиционно добри са контактите на Дружество „Военноинвалид„ с военнородолюбивите съюзи, Военното окръжие и командирите на войсковите подразделения и активното участие на членовете му във всички съвместни начинания и общоградски патриотични и културни прояви.

От дружеството коментират, че въпреки дългогодишните усилия за ангажиране на Община Плевен с проблемите на военноинвалидите на територията на общината и през 2013-а не се е стигнало до подписването на протокол за съвместна дейност.

На срещата на 5 март дружество „Военноинвалид" ще очертае и приоритетите си за настоящата 2014-та година.