p4eli
p4eli / dariknews.archive
По време на 17-то Международно изложение-договаряне "Пчеларство 2019", което се провежда в Плевен от 7-ми до 10-ти февруари - деня на Свети Харалампи, около 150 фирми от 22 страни показват продукцията си в областта на бранша, който въпреки трудностите търпи постоянен възход в развитието си в България.
Мария Иванова, която от 15 години се занимава професионално с пчеларство – с  220 пчелни семейства, които са разположени на четири различни места, за да има и различни видове мед, сподели някои свои основни изводи от практиката си като пчелар:
„В есенция от това, което съм събрала до сега на базата на прочетеното и на практическия ми опит, искам да споделя една мисъл, която прочетох в много стара книга и това е, че някога пчелите са били наричани от древни мислители „свещеници в бракосъчетанието на цветовете“.
Мария Иванова припомни фразата на Алберт Айнщайн, която гласи, че ако изчезнат пчелите от света, след около 4 години няма да има човечество, която е свързана с ключовата роля на пчелите в опрашването на растенията.
„Пчелата е наистина уникално насекомо, което всички ние трябва да пазим, да ценим и да се учим от нея. Аз лично се научих на търпение, дисциплина и отдаденост. Много е интересно и когато човек разбере пчелите, той се чувства обогатен“, каза още Мария Иванова.