Достена Лаверн се среща с плевенската общественост
Достена Лаверн се среща с плевенската общественост / archive.dariknews

На 28 март на първо посещение в Плевен пристига Достена Лаверн, пета в листата на Коалиция за България в изборите за Европейски парламент. Тя ще бъде придружавана от журналиста Александър Симов, номиниран с осмото място в листата на левицата. Срещата с тях е от 17,30 часа в пресклуба на БТА, където за присъствие са поканени представители от всички сфери на обществения живот.

Достена Лаверн е квота на гражданското общество в листата на Коалиция за България. Наречена от Александър Симов „АЕЦ-ът на левицата", тя е автор на знаменателната книга „Експертите на прехода. Българските think-thanks и глобалните мрежи за влияние".

В центъра на изследването на Лаверн са българските think - tanks като клетки от глобалните мрежи за демокрация в света. Персонално те са т.нар. неправителствени организации: Център за либерални стратегии, Институт за пазарна икономика, Център за социални практики, Център за икономическо развитие, Институт за регионални и международни отношения, Институт „Отворено общество" и др.

Изследването на Лаверн претендира освен за актуалност, но и за тежест и сериозност по материята. Това е дисертация, защитена пред Академията по социални науки/EHSS/ в Париж през 2008 година и получила широк обществен отзвук.
Според Марк Абелес, директор на Международния институт по съвременна антропология в Париж, „тази книга води до извода, че българските think tanks не работят, както те твърдят в полза на укрепване на демократичните институции -
те по-скоро участват в присаждането на нови форми на управление извън рамките на демократичната представителност и избори, в пространството на една „сива зона", която смесва частни и обществени, национални и международни интереси."

Александър Симов, журналистът от в. „ Дума" и активен блогър, казва за Достена Лаверн: „Тя е като ядрен реактор -може и да не го забелязват как работи, но в крайна сметка всяка вечер в домовете има електричество. Нейните идеи дадоха сили и глас на част от едно ново и младо поколение да преоткрие себе си като ляво, но без непременно да се припознава в БСП.
Нейната книга се бори с неформалните мрежи за влияние, които са се прикрили в гражданския сектор и действат като идеологически фабрики за промиване на съзнанието. Героите от книгата на Лаверн узурпираха гражданския сектор и с тази маска нахлуха в медиите, а сега вече са като пиявици, от които няма отърване."