Допълнително проучват две от зоните в НАТУРА в Плевенско
Допълнително проучват две от зоните в НАТУРА в Плевенско / netinfo
Допълнително проучват две от зоните в НАТУРА в Плевенско
24883
Допълнително проучват две от зоните в НАТУРА в Плевенско
  • Допълнително проучват две от зоните в НАТУРА в Плевенско

Специалисти от отдел “Природа” на РИМ Плевен ще извършат допълнителни проучвания на растителните и животински видове в две от зоните на НАТУРА 2000 в Плевенска област. Това съобщи за Дарик д-р Иван Райчев, ръководител на отдела.

Изследвания ще се правят в Никополското плато и местността “Карабоаз”. Чрез тях ще се определи природозащитния статус на зоните и кои видове растения и животни имат значение за съхраняването за двете територии. Ще бъдат направени теренни проучвания, за да се уточнят находищата на защитени растителни видове. Учените ще извършат наблюдения върху числеността на популациите, т.е. колко бройки от определен защитен животински вид са останали на тази територия. По този начин ще се добие представа относно това с какво разполагат зоните, защото предстои да бъдат направени планове за управление, които окончателно ще регламентират и статута им.

Собствениците на земи ще бъдат наясно какво могат да извършват там и какво не, за да не застрашават с действията си определени растения или животни и те да изчезнат.

Подробности чуйте от д-р Иван Райчев в звуковия файл.