/ archive
На 13 декември, от 18:00 часа, доц. Венци Росманов ще представи книгата си „Вълча песен“ в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София.

Думите в нея горят като пръсти в отворена рана, страдащи за повече човечност. Отвъд красивия ум и златните ръце на доц. Росманов е жаждата му за пълноценно общуване и споделяне.

Доц. Венци Росманов е първият носител на авторско свидетелство за разработка и внедряване на метод за компютърно моделиране, създаване и приложение на индивидуални протези на тазовите кости при деструктивни процеси в тях. Методът е толкова значим, че поставя началото на отделен дял в реконструктивната хирургия на опорно-двигателния апарат.

Член е на екипа, въвел и наложил у нас ултразуковото изследване на тазобедрените стави на новородени, което се превръща в задължително през последните години. Освен доказан ортопед, той е и началник на Клиниката по ортопедия и травматология към  МБАЛ „Свети Панталеймон-Плевен”.

Докато денем лекува и спасява човешки животи, нощем доц. Росманов подрежда мисли и чувства, облечени в думи, продължавайки да лекува и душите.

Първата му книга е публикувана от издателство „Пламък“ още през 1995 г., последвана от стихосбирката Аз не живея от поезия“, издадена през 2008. Девет години по-късно идва „Вълча песен“, съчетаваща сурови, честни и драматични лирически изповеди с размисъл за ролята на човек, неговата свободна воля и кармичната предопределеност.

Книгата съдържа три раздела, които пленяват читателя, превеждат го на един дъх и го провокират с големия въпрос за ролята на всеки един от нас във вечния кръговрат на живота.