Доц. Стойков: Нямаме вина за смъртта на пациента от Свищов
Доц. Стойков: Нямаме вина за смъртта на пациента от Свищов / Вероника Христова

Плевенската УМБАЛ няма никаква вина за смъртта на пациента Славчо Николаев от Свищов. Това заяви категорично изп.-директор на лечебното заведение доц. д-р Димитър Стойков по повод публикация в медиите, че плевенската болница е отказала да приеме мъжа, който бил с отстранен бъбрек, на хемодиализа и със съмнения за хепатит.

Изказването на началника на Центъра за хемодиализа в болницата в Свищов д-р Иван Дадов е некоректно, некоректно е изнесена информацията и в материала по случая, подчерта доц. Стойков. Той поясни, че пациентът изобщо не е каран в Плевен, нито от плевенската болница е поискана републиканска консултация по съответния ред.

Единствената роля, която Университетската болница има в случая, е телефонна консултация с дежурен инфекционист от УМБАЛ по телефона, поискана от д-р Дадов заради съмнение, че болният е развил хепатит. Плевенският инфекционист д-р Цветанова е насочила специалиста към болницата във Велико Търново, която отговаря за консултативната помощ за Свищов.

Нефрологът не е търсил помощ  или консултация от републиканския консултант по нефрология в Плевен, подчерта доц. Стойков, което става чрез Центъра за спешна помощ. Шефът на лечебното заведение лично е издал заповед в УМБАЛ Плевен да бъдат осъществявани абсолютно всички консултации, подадени по надлежния ред. В случая обаче, няма искана консултация в Центъра за спешна помощ, което според доц. Стойков е пропуск на самия д-р Дадов.

"Ако колегата беше постъпил по реда, който му е познат много добре, или просто се беше обърнал към републиканския ни консултатн по нефрология, съм сигурен, че пациентът щеше да бъде приет. Така както е намерил телефона на дежурната лекарка в Инфекциозното, така можеше да намери и номера на републиканския нефролог. Просто трябваше да звънне на него, преди да звъни по медиите", коментира доц. Стойков. Той изрази недоумение от действията на колегите си в Свищов, които са въобще приели пациента без да имат нужните специалисти и техника, за да се справят със случая.