Доброволец на Екомисия получи награда от НАСА
Доброволец на Екомисия получи награда от НАСА / archiv.DarikNews

 

Доброволецът на сдружение „Екомисия 21 век", Георги Митев се завърна от участие в лагер в космическия център на НАСА в Измир - Турция с медал: индивидуална награда на Боинг за лидерство.

Георги е едно от 60-те български деца, които взеха участие в тазгодишното обучение в научно-образователния космически център на НАСА в турския град Измир и вторият българин който получава тази престижна награда.

Доброволец на Екомисия получи награда от НАСА
netinfo

"Space camp" - Измир е един от трите обучителни центъра на американската космическа агенция в света, който работи по програми, разработени от американските космически специалисти и разполага с двойник на космическа совалка, в която се симулират реални условия на подготовка и осъществяване на космически полет.
Георги получава право да участва в обучението, тъй като е представил интересно видео есе за колонизацията на Марс, което е харесало и на екипа обучители и вече e публикувано във фейсбук страницата на лагера.

„Още с пристигането ни ме впечатли голямата реплика на ракетата "Saturn V" до входната врата на лагера"- разказва Георги. "Бяхме около 120 деца от различни страни, тренировките ни се провеждаха в различни отбори, а ръководители на моя отбор бяха двама американци: Джо и Тейлър. Програмата включваше работа на различни уреди, които са абсолютно автентични: тренирахме на уред, който симулира въртенето на космическия кораб при повреда, уред симулиращ безтегловност, правихме и изстрелвахме ракети и още куп интересни неща.

Най-вълнуваща за Георги е била мисията за излитане на совалката "Discovery" в орбита, скачване с Международната космическа станция и приземяването й на Земята. "Аз бях избран за командир на мисията, което беше доста трудна задача, но заедно с моя екип се справихме успешно с 6-часовата задача", сподели той. "Наблюдателите на мисията ни поставиха няколко проблема, които трябваше да реша с пилота - за радост се справих и ние излетяхме и се приземихме успешно."

Доброволец на Екомисия получи награда от НАСА
netinfo

В края на лагера Георги Митев е отличен с една от трите индивидуални награди връчвани на участници, показали изключителни качества в хода на подготовката в лагера. Това е наградата за лидерство, която се присъжда на деца, които са демонстрирали, че се готвят днес да бъдат космическите инженери на бъдещето.В Грамотата за лидерство на Боинг, връчена заедно с медала на Георги се казва, че наградата се дава на лагерник, който е показал характер на бъдещ аеронавигационен инженер: като взимане на решения, лидерство, научни знания и силен интерес към космическите изследвания.
Този медал и диплом му дава бонус при кандидатстване в училища на НАСА и при намиране на работа в последствие.

Доброволец на Екомисия получи награда от НАСА
netinfo

Георги, който през идната учебна година ще бъде осмокласник в ПМГ-Ловеч споделя, че се интересува много от астрономия и мечтае бъдещата му професия да е свързана с това.