До 15 хил. лв. ще е глобата за увреждане на Бялата река и Осъм
До 15 хил. лв. ще е глобата за увреждане на Бялата река и Осъм / netinfo

Санкция в размер до 15 хил. лв. за увреждане на речното легло и възпрепятстване на проводимостта на река Бялата река ще наложи Басейнова дирекция Дунавски район Плевен, съобщават от пресцентъра на дирекцията.

Нарушението е констатирано при извършена проверка от експерти заради изземване на варовикови образувания от дъното на водопад на десния приток на река Осъм в землището на село Александрово, община Ловеч. Установени са видими следи от предварителна подготовка.

Преди водопада е изграден преграден яз от подръчни материали – клони, тиня и глина, с цел отбиване на водното течение през прокопани улеи от двете страни на водопада. От осушения горен и среден участък от водопада е иззет скален материал чрез изрязване. От дясната страна на водопада в долния участък са изсечени стъпала в скалите. Долният участък с височина около 3 метра е сух и водите протичат през отвори във вътрешността на скалите и се вливат в река Осъм.

По сведение на полицията в Ловеч иззетият скален материал е около 3 кубика и се съхранява в база на МВР. Продължава издирването на извършителя от компетентните органи.

Басейнова дирекция Плевен ще сезира и областния управител на Ловеч за предприемане на мерки по компетентност, регламентирани в Закона за водите.